Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-05@02:52:42 GMT

فاصله‌های لرزان

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۸۹۱۱۵۰

فاصله‌های لرزان

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، شب هراس است و جمعیت زیادی سراسر آشوبند. برخی پا برهنه و وحشت‌زده میان کوچه ایستاده‌اند و زبانشان قفل شده. بچه‌ها در آغوش پدر و مادر هم آرام نمی‌گیرند. گریزگاهی نیست؛ کوچه پس‌کوچه‌های 6متری و آسمانخراش‌های بالای 12متر. در معابر ازدحام زیاده شده، پاپوش به پای برخی نیست اما نگران ماسک خود هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 عده‌ای هشدار می‌دهند که فاصله اجتماعی رعایت شود؛ برخی رعایت می‌کنند بعضی هم زیر لب غر می‌زنند: «‌داریم می‌میریم به‌خاطر زلزله بعد یارو به فکر فاصله اجتماعییه...» کم‌کم چند نفر لفظی به جان هم می‌افتند؛ گروهی که تصور می‌کنند باید در بحبوحه زمین‌لرزه مراقب کرونا هم باشند و افرادی که معتقدند در این شرایط باید بی‌خیال کرونا شوند «چون زلزله از کرونا کشنده‌تر است.»

ترس و سرگردانی

ساعت از یک بامداد گذشته و خیابان‌ها شلوغ شده است. برخی هجوم آورده‌اند به سمت پمپ بنزین‌ها. خیال فرار به سر دارند، به کجا؟! خودشان هم نمی‌دانند؛ «باک بنزین پر بشه خیال‌مون راحت‌تره...»

 گوشی به‌دست نشسته‌اند داخل ماشین و اخبار را از فضای مجازی، رادیو و تلویزیون دنبال می‌کنند. اخبار می‌رسد که مردم البرز، قم، زنجان و قزوین هم زلزله را احساس کرده‌اند و به خیابان‌ها آمده‌اند. هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده که شایعات از راه می‌رسد؛ شایعاتی که برای مردم وقت تعیین می‌کند و می‌گوید: «زلزله مهیبی ساعت فلان در راه است! و...» 

یک ساعت بعد هیجان و ترس فروکش می‌کند. ساعت 2 صبح است و خواب و خستگی چیره شده بر همه ترس‌ها و دلواپسی‌ها. حالا موقع مشاجره است بین خانواده؛ یک نفر می‌گوید برویم خانه استراحت کنیم، دیگری پایش را کرده در یک کفش که باید تا صبح در خیابان بمانیم. چند مرد پا به سن گذاشته که پسر بزرگ دارند، خانواده را در ماشین به‌دست او می‌سپارند و خودشان وارد آپارتمان می‌شوند تا استراحت کنند.

آدم‌های دوراندیشی در فضای باز چادر برپا کرده‌اند و در ولوله زلزله هفت پادشاه را خواب می‌بینند اما امشب پناهگاه اصلی بیشتر خانواده‌های نگران ماشین‌شان است. عده‌ای با ماشین دور دور می‌کنند و در محله‌های مختلف می‌چرخند تا فامیل و بستگان‌شان را از خانه بیرون بکشند. بچه‌هایی که به خانه بخت رفته‌اند، سراغ پدر و مادر پا به سن گذاشته‌شان آمده‌اند تا آنها را در خودرو قرنطینه کنند. بعضی والدین هم سراسیمه از پشت آیفون سر بچه‌های خوش‌خیال داد می‌زنند: «بیا از خونه بیرون بچه...»

جای امن کجاست؟

هر کسی ساز خودش را می‌زند. این وسط عده‌ای هم هستند که از سر لجبازی یا شاید مصلحت در خانه مانده‌اند؛ با چراغ‌های روشن و چشمان بیدار. رفته‌رفته جمعیت کم می‌شود. آنهایی که بیرون هستند در نهایت از فرط خستگی تصمیم می‌گیرند دوباره به خانه پناه ببرند. پدری سعی دارد خانواده‌اش را اینطور قانع کند تا به خانه برگردند: « ببینید توی خونه زیر چهارچوب‌های در، پای ستون‌ها و راهروها از همه‌جا امن‌تره. اینجا بی‌خودی وقت تلف نکنید آخرش کرونا هم می‌گیریم از من گفتن...» وقوع زمین‌لرزه در بحران کرونا، خانواده‌ها را سرگردان و بلاتکلیف کرد. آنها هنوز هم نمی‌دانند بهترین تصمیم در این شرایط چیست؛ آیا باید در خانه بمانند یا اینکه خانه را ترک کنند؟ آنطور که مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزله‌شناسی ایران  می‌گوید امن‌ترین جا حتی در صورت وقوع زلزله بزرگ، خانه است: «اگر زلزله بزرگی هم بیاید واقعیت این است که برای تهران کار خاصی نمی‌توان کرد. تنها توصیه این است که مردم زیر اجسام خطرناک نخوابند؛ مثل گلدان، تابلو و شیشه. اگر مردم به سمت خیابان‌ها هجوم بیاورند، تلفات بیشتری به بار می‌آورد. در نقطه امن خانه بمانند و خطرها را در خانه کم کنند.»

«زارع» 2سال قبل پیش‌بینی کرده بود که «زلزله‌ای بزرگ» تا 2سال آینده در تهران به وقوع می‌پیوندد. او در پاسخ به این پرسش که آیا این همان زلزله مورد پیش‌بینی اوست، می‌‎گوید: «نه الزاما. بزرگای این زلزله حدود 5 بوده است. به هر حال ما می‌دانیم که اینجا لرزه‌خیز خواهد بود. همان موقع هم به نتیجه رسیده بودیم. برآورد من این است که در سال‌های آینده باید انتظار زلزله‌های بزرگی را داشته باشیم. دلیلش این است که همچنان در محدوده تهران اتفاق مهمی را تجربه نکرده‌ایم. 190سال قبل زلزله‌ای تاریخی با بزرگای ۷ روی این گسل رخ داده؛ بنابراین همیشه این احتمال وجود دارد که زلزله‌ای بزرگ‌تر از ۷ هم روی آن رخ بدهد.»

زلزله 5.1یا 4.6ریشتری؟

زلزله شب جمعه مشخصا مربوط به گسل مشاست. این همان گسلی است که در 1830میلادی زلزله‌ای به بزرگای 7داشته که تهرانِ وقت زمان فتحعلی‌شاه را تخریب کرد و موجب ویرانی ارگ حکومتی و کاخ گلستان شد. این اتفاق معروف به زلزله دماوند است و زلزله جمعه شب در همان گسلی رخ داد که در آن، زلزله ۷ ریشتری رخ داده بود. گسل مشا، مهم‌ترین گسل جنوب البرز است و گسل بنیادی است و درواقع در منطقه‌ای که تهران در آن قرار دارد، مهم‌ترین گسل به شمار می‌رود.

یکی از نکاتی که درباره زلزله پنجشنبه شب تهران مورد توجه قرار گرفت، اعلام بزرگای این زلزله بود که توسط منابع داخلی 5.1 در مقیاس ریشتر و توسط منابع خارجی 4.6در مقیاس ریشتر ثبت شد. این اختلاف از کجاست؟ زارع در این‌باره  می‌گوید: «مراکز داخلی 5.1را اعلام کردند و مراکز خارجی 4.6را. اختلاف به این برمی‌گردد که ایستگاه‌های محلی ثبت لرزه‌ای اطلاعاتی را می‌دهند که خودشان ثبت کرده‌اند اما ایستگاه‌های بین‌المللی و محلی را تلفیق می‌کنند و اگر لازم باشد تصحیح هم صورت می‌گیرد و اطلاعات نهایی نزدیک می‌شود. درباره زلزله اخیر این تلفیق اطلاعات و ارائه عدد نهایی خیلی با تأخیر اتفاق افتاد. یک احتمال این است از نظر انتقال داده‌ها و ارتباط بین‌المللی لحظه‌ای با تأخیر مواجه هستیم. در نهایت هم به عدد 4.9رسیدند.»

اما «کدام اطلاعات از شدت زلزله قابل استناد‌‎تر است؟ اطلاعات ثبت شده از مرکز لرزه‌نگاری داخلی یا اطلاعات بین‌المللی که روز بعد اعلام شده؟»، زارع می‌گوید: «عدد4.6 که اعلام شد هم غلط نیست. این عدد را براساس ایستگاه‌های لرزه‌نگاری بغداد، باکو و مسکو درآوردند. اطلاعات محلی که بعد اضافه می‌شود، آن را تکمیل می‌کند و آنچه در نهایت درمی‌آید این دو به هم نزدیک می‌شود.»

زلزله بزرگ تهران بیخ گوش گسل مشا

به گفته «زارع» در هنگام بحران زلزله، ما معمولا سمت خطرناک داستان برایمان مهم است؛ اینکه این گسل می‌تواند خطر نداشته باشد، مسئله اصلی ما نیست. درست مثل کرونا، الان نمی‌گویند عده‌ای از مردم هستند که کرونا نمی‌گیرند: «درباره زلزله هم این بخش از داستان برای ما مهم است که این اتفاقات کوچک این گسل فعال است و اینها ممکن است، مقدمه رخداد زلزله بزرگ باشد. بعضی وقت‌ها این زلزله می‌تواند نشانه چکانش یا شلیک حرکت در همان گسل یا گسل مجاور باشد. گسل مجاور گسل مشا، همان گسل شمال تهران است. ممکن است قسمتی از گسل شمال تهران قفل شده باشد که حالا در مجاورت آن زلزله آمده است. این سناریوی خیلی بدبینانه‌ای است، ولی چاره‌ای نداریم که سناریوهای بدبینانه را در نظر داشته باشیم. در این صورت گسل شمال تهران، مثل انبار باروتی است که کنارش کبریت بزنند و زلزله دیشب می‌تواند این گسل و قفل‌شدگی را تکان بدهد و موجب زلزله بزرگ‌تری در تهران شود.» آنطور که زارع می‌گوید بعد از زلزله پنجشنبه شب از چند دقیقه گرفته تا چند روز باید احتیاط کرد و احتمال بروز زلزله بزرگ‌تر وجود دارد. او همچنین در پاسخ به این پرسش که زلزله اخیر چه ارتباطی با آتشفشان دماوند دارد به تأثیرگذاری و تأثیرپذیری این دو از هم اشاره کرد: «آتشفشان دماوند داستان خودش را دارد که آتشفشان فعال است. زلزله از روی آتشفشان می‌گذرد و آتشفشان هم می‌تواند در بروز زلزله مؤثر باشد. اینکه این زلزله دقیقا چه اثری بر آتشفشان دماوند گذاشته باید بررسی شود اما آنچه مسلم است و می‌دانیم اینکه برای فعال شدن آتشفشان باید لرزه آتشفشانی داشته باشید، لرزه آتشفشانی است که منجر به انفجار قله می‌شود. لرزه آتشفشانی مشخصاتی دارد که زلزله دیشب نداشته و نبوده است.

به گفته زارع، زلزله جمعه نشان داد توجه به مسئله زلزله تهران نباید به‌صورت نوبه‌ای و به‌دلیل زلزله پنجشنبه شب باشد: « این زلزله مهمی بود و سؤالاتی ایجاد کرد که جواب‌هایی می‌خواهد. این جواب‌ها از جنس کارهای علمی است. اما اگر 2 هفته دیگر برای همین کارها درخواستی ببریم به ما می‌گویند بودجه نداریم. سؤالات زیادی درباره زلزله وجود دارد اما کار زیادی گویا نمی‌توان انجام داد.»

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: زلزله زمین لرزه زلزله تهران پس لرزه درباره زلزله زلزله بزرگ همان گسل زلزله ای عده ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۹۱۱۵۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری

تین نیوز

مدیریت شهری پایتخت با نگاه جدی به موضوع متاورس شهری، تلاش می کند تهران را به جمع شهرهای هوشمند دنیا اضافه کند.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از همشهری آنلاین،  بیش از ۲دهه از معرفی مفهوم متاورس در دنیای تکنولوژی می گذرد، اما این فناوری تا همین چندوقت پیش، بیشتر از آن لوکس و دست نیافتنی به نظر می رسید که مورد توجه مردم عادی و کشورهای در مسیر توسعه قرار گیرد. تصور غالب این بود که پای این تکنولوژی دست کم به این زودی ها قرار نیست به زندگی مردم عادی باز شود یا بتواند گره ای را از مشکلات روزمره مردم باز کند. اما امروز شهرهای زیادی در دنیا در تلاشند مشکلات شهری خود همچون ترافیک، برآورد نتایج اجرای پروژه های عمرانی، مکان یابی طرح های عمرانی و ساخت وساز، استفاده بهینه از فضای شهری و حتی درآمدزایی را با هوشمندسازی شهری و ساخت همزاد دیجیتال شهر در محیط متاورس، شبیه سازی و حل کنند.

رویای زندگی در یک شهر هوشمند

تصور کنید فقط با زدن یک عینک دیجیتال بر چشم بتوانید در محیط فیلم یا سریال مورد علاقه تان در میان بازیگران راه بروید و وقایع را از هر نقطه ای که دوست دارید تماشا کنید، از نمایشگاه یا موزه ای در آن سر دنیا دیدن کنید، با همکارانتان نه از صفحه نمایشگر رایانه، بلکه در محیطی سه بعدی جلسه برگزار کنید، به کنسرت خواننده مورد علاقه تان بروید، فضای هتل موردنظرتان را پس از رزرو اتاق از نزدیک بررسی کنید یا حتی با پزشکتان مشورت کنید یا تعمیرکار ماشین تان را ظرف چند دقیقه بالای سر ماشین بیاورید تا از پیمودن راهی طولانی در ترافیک معاف شوید و همه اینها در حالی است که لیوان چای به دست روی مبل خانه خود نشسته اید. هیجان انگیز نیست؟ شاید کمی فانتزی به نظر برسد اما اینها امکاناتی است که یک شهر هوشمند می تواند در اختیار شما قرار می دهد و خبر خوب اینکه رسیدن به «شهر هوشمند» و تحقق «متاورس شهری» در تهران به طور جدی در برنامه مدیریت شهری پایتخت قرار گرفته است. اما متاورس چطور به کار شهر می آید؟

متاورس شهری دقیقا به چه معناست؟

برای اینکه بدانیم «متاورس شهری» چیست و چه کمکی قرار است به شهر بکند باید اول بدانیم مفهوم «متاورس» چیست. متاورس، به طور خلاصه یک فضای دیجیتال سه بعدی است که با استفاده از تکنولوژی هایی مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR)، زندگی آنلاین انسان را براساس زندگی واقعی او شبیه سازی و این دو را با هم ترکیب می کند. شما در فضای متاورس می توانید خانه ای را دقیقا با مشخصات، ویژگی ها و جزئیات خانه خود شبیه سازی کنید و در آن حضور حقیقی اما غیرفیزیکی داشته باشید. در نوع بزرگ تر، شما می توانید با کمک این تکنولوژی در محیط های شبیه سازی شده دیگر نیز حضور داشته باشید، به فعالیت های مختلفی بپردازید و با سایر مردم جهان در ارتباط و تعامل باشید. این فرایند را می توان به وجود یه «قل» از شما، خانه شما یا شهر شما در فضای دیجیتال تشبیه کرد و این همان اصطلاح «دوقلوی دیجیتال» است که پرکاربردترین ترکیب در رابطه با مفاهیم متاورس به شمار می رود. به طور خلاصه، نسخه های شبیه سازی شده از خانه، شهر یا حتی خود شما در فضای متاورس «دوقلوی دیجیتال» خانه، شهر و خود شما هستند. خب... حالا که با مفهوم متاورس و دوقلوی دیجیتال و شهر متاورسی آشنا شدید، به راحتی می توان درباره ویژگی های شهرهای متاورسی صحبت کرد.

متاورس شهری چطور قرار است به ما کمک کند؟

شهرهای متاورسی بر تکنولوژی دوقلوی دیجیتال بنا شده اند؛ به این معنا که اطلاعات شهر واقعی با تمام جزئیات، پردازش و بر مبنای آن نسخه دیجیتال شهر که به آن دوقلوی دیجیتال یا همزاد دیجیتال نیز گفته می شود، طراحی خواهد شد. در حقیت در شهر دیجیتال، نسخه ای دیجیتال از همه اجسام فیزیکی موجود در شهر نظیر ساختمان ها، خیابان ها و تمام فضاهای دیگر شهر وجود خواهد داشت. این همزاد دیجیتال می تواند ویژگی های جغرافیایی و همچنین زیرساختی شهر را به تصویر بکشد. استفاده از تکنولوژی متاورس در طراحی شهرهای هوشمند و پایدار این امکان را برای مسئولان شهری فراهم می آورد تا به صورت کاملا مستقیم با زیرساخت های شهری ارتباط برقرار کرده و متناسب با چالش های شهری موجود اقدامات متعددی را در جهت برطرف کردن آنها انجام دهند. در طراحی چنین شهرهایی توسعه پایدار و حفظ منابع انرژی تجدیدناپذیر مورد توجه قرار گرفته است. چنین قابلیتی با ایجاد امکان آزمون و خطای بی هزینه در همزاد دیجیتال، این امکان را فراهم می کند که اجرای برنامه ها در نسخه واقعی شهر، براساس تجربه ای از پیش آزموده باشد و با تغییرات لازم، به نتایج موردنظر مدیران و تصمیم گیران حوزه مدیریت شهری منتهی شود.

یک پیشنهاد برای شهر هوشمند

در شهرهای هوشمند پتانسیل حل انواع مسائل و مشکلات زندگی واقعی و ارائه راه حل های کارآمد وجود دارد. داده ها همه اجزا همچون شبکه های جاده ای، ارتباطات، شبکه های برق، سیستم های آب و سایر امکانات را پوشش می دهند و این امر به مدیران شهری برای به حداکثر رساندن بهره وری انرژی، اجرای بهتر پروژه های حمل ونقل از طریق برنامه ریزی جاده، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و مواردی از این دست کمک می کند. در محیط متاورس، شهرها همچنین می توانند با شبیه سازی بلایای طبیعی پیش بینی‎نشده مانند زلزله، رعد و برق و دمای بالا، آزمایش های استراتژیک روی دوقلوهای دیجیتال خود انجام دهند. دوقلوی دیجیتال به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا شهرشان توانایی مقاومت در شرایط مختلف را دارد یا خیر.

هوشمندسازی تهران در برنامه شورای شهر

متاورس های شهری با حل چالش هایی همچون گره های ترافیکی، آلودگی های صوتی، کاهش آلاینده های زیست محیطی و بسیاری از مشکلات دیگری که امروزه گریبان گیر کلانشهرهای دنیا ازجمله تهران شده است می تواند در حکم نسخه ای شفابخش عمل کند. شورای اسلامی شهر تهران در دوره ششم برنامه های هوشمندسازی شهری را با تشکیل کمیته شفافیت و شهر هوشمند به طور جدی تری در دستور کار قرار داده و در برنامه ۴ساله احکامی را در زمینه هوشمندسازی شهری صادر کرده است. براساس این احکام، شهرداری تهران مکلف است زیرساخت های هوشمندسازی را طی مدت زمان این برنامه تامین کند.

سوده نجفی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در این باره به همشهری گفت: حرکت به سمت هوش مصنوعی و دوقلوهای دیجیتال از سوی بیشتر شهرهای دنیا در حال پیگیری است؛ ما نباید در این زمینه از دنیا عقب بمانیم. از سوی دیگر بحث شهر هوشمند یکی از سیاست های ما در شورای ششم است. به این دلیل در برنامه چهارم احکامی را در این زمینه وضع کردیم و در تلاشیم هم با سیاستگذاری، این موضوع را پیگیری کنیم و هم شهرداری را مکلف کردیم به اینکه سیاستگذاری های ما را در حوزه اجرا عملی کند.

نجفی، حرکت به سمت شهر هوشمند را زیربنای مدیریت آسان تر شهر دانست و افزود: مدیریت شهر زمانی آسان تر است که ما بتوانیم از علومی که امروزه در دنیا وجود دارد، استفاده کنیم و قطعا طی یک سال باقیمانده از عمر شورای ششم به دنبال آن هستیم که بتوانیم حداقل ۵تا ۱۰درصد کارهای تهران را به سمت شهر هوشمند ببریم.

عضو کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر، در بیان ضرورت حرکت به سمت شهر هوشمند گفت: شهر هوشمند فراآموزش، فرا سلامت، فرا حمل ونقل و فراحکمرانی است و ما به دنبال یک شهر هوشمند در شهر تهران هستیم؛ برای اینکه خیلی از مشکلات و مسائل تهران را حل کنیم. وقتی یک شهر هوشمند داشته باشیم مشکل آلودگی هوا در شهر تهران کاهش پیدا می کند؛ چون میزان تردد، چه خودرو و چه افراد در شهر کاهش پیدا می کند و دیگر ترافیک و آلودگی هوا نداریم و این در حوزه سلامت نیز مؤثر خواهد بود. بسیاری از بیماری هایی که امروزه منجر به بالا رفتن آمار مرگ ومیر در تهران شده اند به علت آلودگی هوا و مشکلات ریوی است که مرگ خاموش خوانده می شوند.

نجفی افزود: تهران نیز با توجه به اینکه الگوی همه شهرهای کشور است و شهرهای دیگر هم از آن الگوبرداری می کنند، یکی از دغدغه های ما در شورای هوشمندسازی شهری است. البته توجه به حوزه هوشمندسازی و شفافیت از شورای پنجم آغاز شد، اما در شورای شهر ششم با حضور دکتر صادقی در کمیته شفافیت و شهر هوشمند، کار فراتر رفته و تلاش شده این موضوع بیشتر و بهتر پیگیری شود.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • پیش‌ بینی ترافیک و زلزله با متاورس شهری
  • انجام ارزیابی اولیه از خسارت زلزله امروز در خراسان شمالی
  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • زلزله در خراسان شمالی ؛ شدت و مرکز زمین لرزه
  • زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر تیتکانلو خراسان شمالی را لرزاند
  • زلزله این استان را لرزاند
  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • زمین لرزه ۴.۷ ریشتری در فاریاب استان کرمان